Meidän tarinamme

Sarvitöiden parissa neljäkymmentä vuotta

1980-luvun alussa menin harjoittelemaan sarvitöiden tekoa edesmennen luutyömestari Veikko Piipposen verstaalle Rovaniemellä. Hän puolestaan aloitti sarvitöiden parissa vuonna 1949 Johannes Laurin käsityöpajalla. Näin jatkuu käsitöiden teko sukupolvelta toiselle. 

Minua on aina klehtonut Lapin luonnomateriaalien kauneus ja esineiden hiljaiset tarinat. Lappi on täynnä tarinoita, jotka kertovat ihmisten, eläinten ja kasvien selviytymisestä vuodenaikojen kierrossa.

Haluan yhdistää tuotteisiini hivenen Lapin filosofiaa: Hiljaa hyvä tulee. Tulos ei ole enää vain pelkkä materiaalin palanen, se on silloin osa Lappia ja sen taikaa.

Kädentyötä Lapin perinteisistä luonnonmateriaaleista

Olen kasvanut taito- ja käsityökulttuurin keskellä Inarissa. 1960- ja 1970-luvuilla käsitöiden tekeminen ei ollut pelkästään ammatti, vaan se oli osa lappilaista elämää ja monet tarvekalut tehtiin itse. Nykyään käsityöläisiä, jotka valmistavat tuotteita poronsarvesta on hyvin vähän, mukaan lukien Norjan, Ruotsin ja Venäjän Lapit. Poronhoitokulttuurin muutos vuosien saatossa on vaikuttanut osaltaan sarvikäsityöläisten katoamiseen. 

Lappilaisissa käsityömateriaaleissa minua kiehtoo niiden ajattomuus ja ekologisuus. Esimerkiksi poronsarvi on kaunis ja lämmin materiaali. Haluan kunnoittaa materiaalin omia ominaisuuksia ja poronsarven luontaisia värisävyjä suunnitellessani ja valmistaessani erilaisia tuotteita.

Vierailu verstaallamme

Meistä on ihanaa, kun saamme vierailijoita verstaallemme. Haluamme palvella jokaisen asiakkaan hyvin ja kiireettömästi. Tämän vuoksi on tärkeää, että varaat ajan käynnillesi etukäteen. 

Voit lähettää meille sähköpostia tai pirauttaa puhelimella ennen tuloasi. Huomioithan, ettemme voi aine vastata puhelimeen, jos juuri silloin verstaallamme on vierailija, mutta vastaamme sähköpostiisi ja puheluusi takaisin mahdollisimman pian. 

Taitoliiton kunniamaininta 2020

Koru- ja Taidekäsityö A.Kangasniemi ky

Pohjoisessa, Ounasjoen varressa Ari ja Irene Kangasniemi pyörittävät käsityömatkailun uranuurtajayritystä. Yritys palvelee maailmanlaajuisesti matkailijoita ja tarjoaa heille käsityöelämyksiä tuotteina ja työpajoina. Taito-palkintoraati piti yli 20 vuotta toimineen yrityksen toimintaa matkailullisesti ainutlaatuisena ja merkittävänä tapana jakaa suomalaista käsityötaitoa eteenpäin.

Taito-palkintoraati 2020
- tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, raadin puheenjohtaja
- Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja Tuulia Kaskinen, Demos Helsinki
- yritysvastuupäällikkö Elina Kuusela, LähiTapiola
- muotoilija, yrittäjä Kirsi Pasanen, Muoto 2
- muotoilija, yrittäjä Mikko Kentta, Muoto 2
- toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Taitoliitto